28 września Zespół Szkół Nr 1 im. Legionów Polskich w Kozienicach rozpoczął starania o uzyskanie akredytacji, która pozwoli w trybie uproszczonym aplikować o udział uczniów Zespołu w praktykach zagranicznych Erasmus+.
Podstawą do oceny spełnienia wymagań będzie ocena realizowanego obecnie projektu praktyk Erasmus+ „Profesjonalizm – do tego dążymy na praktykach w Hiszpanii” Nr projektu: 2020-1-PL01-KA102-079920. Koniec realizacji bieżącego projektu przypada na 31 grudnia 2021. W ramach tego projektu uczniowie Technikum kształcący się w zawodzie elektryka, mechanika, ekonomisty i technika żywienia i usług gastronomicznych poznawali tajniki pracy w Sewilli i w Maladze.
- Partnerem przygotowującym mobilności była hiszpańska firma szkoleniowa „ Euromind”. W Sewilli praktykę odbywali ekonomiści i mechanicy. Ekonomiści zdobywali wiedzę i umiejętności w zakresie analizy, przygotowania i prezentacji danych statystycznych oraz finansowych za pomocą oprogramowania komputerowego według procedur obowiązujących w przedsiębiorstwie oraz opracowała system ich raportowania. Natomiast mechanicy zebrali doświadczenie w zakresie zastosowania oprogramowania typu CAD, projektowania i wykonawstwa części metalowych i aluminiowych za pomocą programowalnych maszyn CNC - mówi wicedyrektor Zespołu Szkół Nr 1 im. Legionów Polskich w Kozienicach Paweł Boryczka.
Do Malagi przybyli uczniowie technicy elektrycy oraz gastronomowie. Elektrycy odbywali praktyki m.in w znanej firmie specjalizującej się w instalacji bram elektrycznych, gdzie pogłębiali wiedzę i doświadczenie dotyczące montażu, obsługi i konserwacji maszyn i urządzeń elektrycznych, procesów wytwarzania energii elektrycznej oraz przepisów prawa w zakresie instalacji elektrycznej. Natomiast technicy gastronomowie poznawali tajniki hiszpańskiej kuchni w znanej restauracji „Brunch IT”. Podczas pracy uczniowie poszerzali umiejętności z zakresu organizacji pracy nowoczesnej restauracji, zastosowania nowych technik kulinarnych, przygotowania i komponowania dań i napojów regionalnych, m.in hiszpańską paellę.
- Wszyscy uczniowie mimo, że musieli odnaleźć się w nowej sytuacji i pokonać trudności językowe wykonywali poprawnie swoje zadania, a ich efekty były w pełni wykorzystane przez pracodawców. Praktykanci rozwinęli kompetencje komunikacyjne, poznali kulturę i pracę w hiszpańskich firmach.
Dodatkowym atutem praktyk była możliwość rozwijania umiejętności językowych. Popołudniami uczniowie uczestniczyli w intensywnym kursie z języka hiszpańskiego. Zajęcia prowadzone były przez dwujęzycznego lektora, hiszpańsko-angielskiego - dodaje wicedyrektor Paweł Boryczka.
W ramach projektu uczniowie brali udział w wycieczkach krajoznawczych, które obejmowały najpiękniejsze regiony Andaluzji. Praktykanci z Sewilli zwiedzili m.in najstarsze miasto w Hiszpanii Kadyks, miejsce narodzin pieśni flamenco. Jednak największą uwagę uczniów, przykuł nie taniec, lecz katedra „Catedral de Santa Cruz”, której kopuła pokryta jest złotego koloru płytkami azulejos. Natomiast grupa uczniów z Malagi zwiedziła najbardziej orientalne miasto Granada, które zachwyciło urokiem białej dzielnicy muzułmańskiej Albacin, potęgą kompleksu pałacowo-obronnego Alhambry i widocznych w dali ośnieżonych trzytysięczników.
- Pracowite tygodnie na praktykach nagrodzone były licznymi atrakcjami, między innymi uczniowie mieli okazję zobaczyć podwodny świat w oceanarium w Benalmádena, czy tez zrelaksować się podczas rejsu katamaranem i popływać w głębszych wodach oceanu śródziemnomorskiego, a wieczorami podziwiać taniec flamenco. Zdobyte podczas praktyk certyfikaty oraz zebrane doświadczenia z pewnością wykorzystają w przyszłym życiu zawodowym. Obecnie uczestnicy projektu przygotowują się do uroczystej prezentacji projektu szerszej społeczności, która będzie miała miejsce w połowie października. Projekt w całości został sfinansowany ze środków Komisji Europejskiej - mówi wicedyrektor Paweł Boryczka.
Więcej informacji o projekcie można znaleźć na stronie:
http://erasmus2021.zslp.edu.pl
Skontaktuj się z autorem tekstu: DL |